Υπηρεσίες

Το γραφείο θα παραμείνει κλειστό για το 2018-2019 καθώς θα εργάζομαι στο εξωτερικό.
περισσότερα »

Βιογραφικό σημείωμα

Η Χριστίνα Βλάχου γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Μετά τις 4-ετείς βασικές της σπουδές εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο Α.Π.Θ. στα πλαίσια προγράμματος στη νευροψυχολογία επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε δεκτή στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών Κλινική Ψυχολογία, Νευροψυχολογία και Συμπεριφορικές Νευροεπιστήμες (Clinical Psychology, Neuropsychology and Behavioral Neuroscience) του Georgia State University στην Ατλάντα των ΗΠΑ (http://psychology.gsu.edu/graduate/areas-of-study/clinical-program/) (από περίπου 600 αιτούντες γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί περίπου 20). Μετά από ολοκλήρωση των 6 υποχρεωτικών ετών φοίτησης απέκτησε το πτυχίο του Μάστερ (M.Α.) και Διδακτορικό (Ph.D.). Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε πάνω στα προβλήματα συμμόρφωσης στη διατροφική αγωγή εφήβων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (http://digitalarchive.gsu.edu/psych_diss/26). Τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης κατά τη διάρκεια των σπουδών της χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από το πανεπιστήμιο (Georgia State University - research and teaching assistantship and full tuition waiver), από υποτροφίες και επιδοτήσεις έρευνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργαζόταν σαν εκπαιδευόμενη στο GSU Regents Center for Learning Disorders (http://www2.gsu.edu/~wwwrld/), στο GSU Psychology Clinic for Therapy, Assessment, & Research (http://www2.gsu.edu/~wwwpsy/clinic.htm) και στο Emory University Counseling Center (http://studenthealth.emory.edu/cs/).

Στο τέλος των σπουδών και μετά από ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής έγινε δεκτή για 12-μηνη κλινική ειδικότητα (clinical residency) στην Ιατρική Ψυχολογία (Medical Psychology) στο Medical College of Georgia, ΗΠΑ, (Georgia Health Sciences University: http://www.gru.edu/colleges/medicine/psychiatry/psychology/). Κατά την ειδικότητά της κάλυπτε τις ανάγκες ενός μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματoς σε υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, κλινικής νευροψυχολογίας και ατομικής/οικογενειακής συμβουλευτικής. Εργάστηκε εκ περιτροπής σε: εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικής, πρόγραμμα διαταραχών διατροφής, κλινική σκλήρυνσης κατά πλάκας, μονάδα λοιμωδών νοσημάτων, κλινική γυναικολογίας και μαιευτικής, συμβουλευτικό σταθμό εργαζομένων, μονάδα μετατραυματικής διαταραχής, μονάδα γηριατρικής αποκατάστασης, μονάδα αποκατάστασης τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης, μονάδα χρόνιου πόνου. Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών και της ειδικότητάς της εκπαιδεύτηκε με την εντατική κλινική εποπτεία και τη συστηματική αξιολόγηση πεπειραμένων κλινικών ψυχολόγων, ενώ συμμετείχε κατά την ειδικότητα σε εβδομαδιαία βάση σε σεμινάριο για την Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), σεμινάριο για τη διαγνωστική μέσω της επίλυσης προβλημάτων (problem-based learning), διαεπιστημονικές θεραπευτικές ομάδες, καθώς και συναντήσεις του τμήματος Ψυχιατρικής (Dept. of Psychiatry and Health Behavior) για ενημέρωση πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις του χώρου (Grand Rounds) (http://www.gru.edu/mcg/psychiatry/grandrounds/grandrounds.php).

Μετά από συνολικά 13 χρόνια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζει και εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με το ιδιωτικό της γραφείο εργάζεται με πλήρη απασχόληση σαν μόνιμο προσωπικό σε ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ιδιότητα του συμβούλου μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Το 2016 δίδαξε το μάθημα "Ψυχολογική Αξιολόγηση ΙΙ" στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού Υποτρόφου, ενώ συμμετέχει σαν εισηγήτρια και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος "Εφαρμοσμένη Ψυχολογία". Υπήρξε διδάσκουσα (βάσει π.δ. 407/80) του μαθήματος Στ’ εξαμήνου "Κλινική Νευροψυχολογία" στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2008, 2009, 2010). Στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει επίσης διδάξει μαθήματα εισαγωγικά στην ψυχολογία και στην ψυχοφαρμακολογία (Georgia State University: PSYC1101- Introduction to Psychology, PSYC2050- Drugs and Behavior). Επίσης, ήταν Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral Fellow) στο Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με 3-ετή επιχορήγηση έρευνας (2009-2011) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Marie Cure International Reintegration Grant: http://cordis.europa.eu/mariecurie-actions/irg/home.html) και η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και συγγραφή επιστημονικών εγχειριδίων (δείτε Επιστημονικές Δημοσιεύσεις και Συνέδρια). Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διάφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατόπιν εκπαίδευσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας και το ADR Center – Member of JAMS International. Η επαγγελματική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ακόμα προσκεκλημένες ομιλίες και παράδοση σεμιναρίων (δείτε Σεμινάρια και Διαλέξεις) και την κλινική εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας (δείτε Εκπαιδευτική Δράση). Τέλος, είναι μέλος του American Psychological Association (APA), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας (ΕΛΨΕ) και της Ψυχολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ).

Είναι έγγαμη και μητέρα ενός παιδιού.

[English Version]